Menu

Boston University Children’s Center

  • Share
  • bu_day_290720_0045
    bu_day_290720_0045
  • Looking-down
    Looking-down
  • BU Addition
    BU Addition
  • bu_day_290720_0185
    bu_day_290720_0185
  • bu_day_290720_0168
    bu_day_290720_0168
  • bu_day_290720_0166
    bu_day_290720_0166
  • bu_day_290720_0001
    bu_day_290720_0001

Project details

Boston University Children’s Center

Brookline, MA

Kaplan recently completed renovations to an existing historic 17,000 SF house and the construction of a 3,000 SF addition to create an expanded Children’s Center for Boston University in Brookline, Mass. Designed by studioMLA Architects and targeting LEED Gold certification, the full-time early childhood education program can now accommodate 92 children across seven classrooms and began welcoming families in the fall of 2020.

With a goal of tripling the size of the former center, a three-car garage was demolished to make way for a 3,000 SF addition to the existing Tudor revival style mansion. The two-story addition features a reception area, dedicated toddler room, and pre-K classroom. The existing mansion required major structural upgrades and Kaplan spent two months bolstering the original framing to meet current building codes. Per the guidelines of the Brookline Preservation Commission and the Town of Brookline, several features of the original building were preserved and restored to retain the historical character of the site. The house also received new utility services, and all new MEP systems. The renovated house now accommodates five classrooms, an open concept infant/toddler living room, and a third floor dedicated to administrative use.

Designed to be harmonious with the neighborhood and existing house, two playgrounds were built to complement the indoor learning space. A backyard playground features a tree house and learning garden and an infant place space was built on a restored historical porch. Additionally, a one-story garage on site was converted into an auxiliary classroom featuring sensory stations and a greenhouse.

  • “We are excited to provide our faculty and staff with first-rate childcare services adjacent to campus in our new Children’s Center, enabling us to recruit and retain high quality faculty and staff. Kaplan Construction, studioMLA Architects, and our OPM, Stantec, managed a complicated renovation and addition through the COVID-19 pandemic with true professionalism and without impacting the schedule.

    Walt MeissnerAssociate vice president of operationsBoston University

Client

Boston University

Architect

studioMLA Architects

Services Provided

  • Preconstruction Planning
  • Construction Management