Menu

Greater Lowell YMCA

  • Share
  • Greater-Lowell-YMCA-Community-Annex
    Greater-Lowell-YMCA-Community-Annex
  • Greater-Lowell-YMCA-Common-Room
    Greater-Lowell-YMCA-Common-Room
  • Greater-Lowell-YMCA-Common-Room2
    Greater-Lowell-YMCA-Common-Room2
  • Greater-Lowell-YMCA-Preschool-Room
    Greater-Lowell-YMCA-Preschool-Room
  • Greater-Lowell-YMCA-New-Entrance
    Greater-Lowell-YMCA-New-Entrance
  • Greater-Lowell-YMCA-Locker-1
    Greater-Lowell-YMCA-Locker-1
  • Greater-Lowell-YMCA-Locker-2
    Greater-Lowell-YMCA-Locker-2

Project details

Greater Lowell YMCA

Lowell, MA

In 2020, Kaplan gutted approximately a third of the existing 45,000 SF building to update the YMCA for members, children, and staff and increase capacity by 50%. New floors, walls, windows, and lighting frame the modernized space, which features three state-of-the-art preschool classrooms with dedicated toilet rooms, serving 60 children ages 2.9 to 5 years. A second entrance with separate access controls was built, offering families and staff increased security. Kaplan also fit out a 26-station computer lab, active science room, and a common room with individual boys’ and girls’ bathrooms for school-age children. In addition, administrative areas received a facelift and the existing locker core was reconfigured to create four new locker rooms for boys, girls, families, and women. A new pool viewing room was constructed to facilitate swim meets and lessons.

A new 1,400 SF one-story addition was attached to the rear of the existing building to create supplementary classroom space. Known as the Community Annex, the addition was designed by Bargmann Hendrie + Archetype (BH+A) to distinguish itself from the existing 1974 YMCA building. While the existing building is capped with flat roofs and clad in a monochrome masonry exterior, the addition is clad in brightly-colored fiber cement panels and corrugated metal panels, reflecting the playful environment inside. Outside, Kaplan installed all new vinyl siding and created a 2,000 SF playground adjacent to the addition, featuring an asphalt track, play structure, and a cantilevered shade canopy.

  • We could not have asked for a better partner than Kaplan Construction. Their extensive experience with new construction and renovations for childcare centers was one of the main reasons we selected them for our project. They understand our mission and share our values. We are thrilled with our new and improved center and so proud to share it with our community.
    Kevin MorrisseyCEOGreater Lowell YMCA

 

Client

Greater Lowell YMCA

Architect

Bargmann Hendrie + Archetype

Services Provided

  • Preconstruction Planning
  • Construction Management