Menu

CALA

  • Share
  • Unit 117 Dining & Living
    Unit 117 Dining & Living
  • CALA Unit 117 Bedroom 2
    CALA Unit 117 Bedroom 2
  • CALA Living 2 - Unit 101
    CALA Living 2 - Unit 101
  • CALA Exterior Mural
    CALA Exterior Mural
  • CALA Exterior
    CALA Exterior
  • CALA Living_Dining 3 - Unit 101
    CALA Living_Dining 3 - Unit 101
  • CALA Master Bed - Unit 101
    CALA Master Bed - Unit 101
  • SebastianMariscal_CALA_0572
    SebastianMariscal_CALA_0572
  • SebastianMariscal_CALA_1012
    SebastianMariscal_CALA_1012
  • SebastianMariscal_CALA_2446
    SebastianMariscal_CALA_2446
  • SebastianMariscal_CALA_3241
    SebastianMariscal_CALA_3241
  • SebastianMariscal_CALA_3496
    SebastianMariscal_CALA_3496
  • SebastianMariscal_CALA_Drone_0071
    SebastianMariscal_CALA_Drone_0071
  • SebastianMariscal_CALA_Drone_0074
    SebastianMariscal_CALA_Drone_0074
  • SebastianMariscal_CALA_0482
    SebastianMariscal_CALA_0482
  • SebastianMariscal_CALA_0562
    SebastianMariscal_CALA_0562

Project details

CALA

Somerville, MA

Located at 1060 Broadway in Somerville, Mass., CALA is an inclusive, intergenerational urban village with 48 residences and accessible green space. In 2017, Kaplan was hired to provide preconstruction and construction management services and worked closely with the architect, co-owner, and developer, Sebastian Mariscal Studio, to create a campus-style environment.

The 91,000 SF building sits on a compact two-acre parcel. The 48 residential units include 55+ senior living and artist live/work units, with twenty percent of the units designated as affordable. Five commercial properties spanning over 23,000 SF feature office space. A public park adds a half-acre of usable green space for the residents of Somerville.

Over a three-year period, the fortress-like concrete building, originally built in 1973, was transformed into an open framework with over 50% of new construction incorporating outdoor space. Major structural upgrades, like additional shear walls and column reinforcing, were performed to meet modern building and seismic code. Of the many structural changes made, the most notable was the relocation and elevation of the existing central courtyard throughout the first floor of the building. The reconfiguration freed up space for a resident garage while allowing the new, elevated courtyard to enjoy increased light and ventilation. The extensive modifications to the building inverted many of the core elements of the existing structure, creating significant waterproofing challenges that the team had to overcome.

In 2021 the project won a Best Project award in the Renovation/Restoration category from ENR New England. The project was also named a finalist for ENR’s Best Overall Project of the Year.

Project Link

Client

MarKa

Architect

Sebastian Mariscal Studio

Services Provided

  • Preconstruction Planning
  • Construction Management